In opdracht van een reclameburo heb ik 29 panoramafilms gemaakt van de showroom van Casba Wonen. Ik had al wel eens een panorama gemaakt, maar dat project was toch anders (zie panorama met tijd). Ook het aan elkaar plakken van een aantal foto's uit mijn compactcamera om een brede landschapsfoto te maken had ik al een paar keer gedaan, maar dat is nog geen filmpje. Dus het internet op om op zoek te gaan naar de juiste werkwijze en software om flashfilms te maken van 360 graden panorama's.

De fototechnische uitdaging was het overbruggen van een groot licht-donker verschil in de showroom. Het antwoord daarop was snel gevonden: HDR (High Dynamic Range) opnamen. Oftewel, maak 3 foto's: een goed belichte, een onderbelichte en een overbelichte opname van dezelfde scene. Met de juiste software versmelt je de 3 opnamen tot 1 foto, waarbij de te donkere delen van de goed belichte foto worden vervangen door de corresponderende delen uit de overbelichte foto en de te lichte delen worden vervangen door de corresponderende delen uit de onderbelichte foto. Dit wordt uiteraard vloeiend gedaan voor een mooi resultaat, waarbij alle details in de schaduwpartijen en hoge lichten goed te zien zijn. Voor de meeste situaties is het maken van 3 opnamen voldoende, maar het is altijd mogelijk om nog meer opnamen te maken met nog meer over- en onderbelichting om een nog groter dynamisch bereik te realiseren als dat nodig blijkt. Voor dit project was dat gelukkig niet nodig.

Voor de opnames heb ik een onder- en overbelichting van 2 stops gebruikt en dat is tevens het maximum wat ik op mijn camera kan instellen voor een belichtingsreeks (met de ontspanknop ingedrukt maakt de camera 3 opnamen snel achter elkaar met een goede, over- en onderbelichting). Dat maakt het werken lekker snel en dat is ook wel nodig als je je bedenkt dat ieder panorama bestaat uit 36 foto's (in 12 keer rond en 3 foto's per stand). Als je 29 panorama's moet maken...

De presentatietechnische uitdaging was het aan elkaar plakken van de HDR opnamen tot een 360 graden panorama en dat panorama vervolgens in een flashfilm te gieten voor de website. Ook hebben we met succes aan de klant voorgesteld om die panorama's naar elkaar te laten verwijzen via zogenaamde hotspots. Er zijn voldoende panorama's gemaakt om altijd wel een of meerdere standpunten van een ander panorama's te zien en dan is het wel zo leuk als je op zo'n punt kunt klikken om door te stappen naar dat panorama. Ook dat moest ik zien te realiseren.
Met drie programma's konden al deze zaken geregeld worden. Eerst het samenvoegen van de belichtingsreeksen tot HDR panorama's. Dat gaat in een keer en geeft een prachtig resultaat door het goed uitgevoerde HDR proces. Vervolgens het maken van de definitieve uitsnede, want niet alle plafonddelen zijn even interessant om te laten zien. Tenslotte het maken van de flashfilm en het aanbrengen van de hotspots. Het was nog even experimenteren met de kwaliteitsparameters om een goede balans te vinden tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte. Dat is goed gelukt en het eindresultaat mag er zijn!

Dat het met film ook kan laat het onderstaande panorama zien. Hier heb ik uit de hand in 25 foto's het panorama gefotografeerd. Belichting en scherpstelling uiteraard op handmatig en constant over alle opnamen, omdat het anders niet meer klopt. Na het ontwikkelen zijn de negatieven meteen gescand en in de software ingevoerd. Ook dan kun je best een aardig resultaat boeken (houd de muisknop ingedrukt en beweeg naar links of rechts om het panorama langs te laten komen):